Drštková polévka Tisk
( 26 - user rating )
Napsal uživatel Veronika   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:29

Suroviny

(pro 4 osoby)
500 g drštěk
1,5 l vody nebo vývaru
sůl, pepř
50 g sádla
1 větší cibule
60 g hladké mouky
1 lžíce mleté sladké papriky
3 stroužky česneku
špetka kmínu
3 lžičky rozemnuté majoránky

Postup

Dršťky dobře opereme v několika vodách, nakrájíme na menší kousky a vložíme do vlažné vody. Přivedeme k varu a dršťky asi 15 minut vaříme. Pak vodu slijeme, dršťky zalijeme čistou vodou a pokračujeme ve vaření. Takto bychom měli vyměnit vodu aspoň 3x. Poslední vodu osolíme a dršťky v ní dovaříme. Měkké dršťky vyndáme a necháme vychladnout. Vývar nevyléváme, schováme ho na polévku, pokud nepoužijeme jiný masový vývar. V hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme na něm oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a krátce osmahneme. Vzniklou jíšku zalijeme vývarem z drštěk, případně jiným masovým vývarem a necháme asi 30 minut povařit. Česnek oloupeme a prolisujeme do polévky, přidáme pepř, kmín, majoránku a v případě potřeby dosolíme. Přidáme na nudličky nakrájené dršťky a vše společně provaříme. Správě provařenou polévku poznáme podle toho, že se uvolní tuk a vyplave na povrch. Hotovou polévku rozdělíme na talíře a podáváme ji s bílým pečivem.

Ukazka

Dršťková polévka