Meruňkovo-višňový nákyp Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Pája   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:30

Suroviny

500 g meruněk
200 g višní
175 g mletých lískových oříšků
2 lžíce sójové mouky
3 bílky
dřeň z půlky vanilkového lusku
špetka soli
150 g medu (případně javorový sirup)
2 lžičky citrónové šťávy
práškový cukr na posypání
tuk na vymazání formy

Postup

Meruňky a višně omyjeme, višně vypeckujeme a meruňky rozpůlíme a vyndáme pecku. Vysokou nákypovou mísu vymažeme máslem a vysypeme 2 lžícemi lískových oříšků. Sójovou mouku rozmícháme ve 4 lžících vody. Bílky osolíme a ušleháme je na tuhý sníh. Za stálého míchání do něj přidáváme med, sójovou mouku a citrónovou šťávu. Poté vmícháme zbylé lískové oříšky smíchané s vanilkovou dření.

Do vysypané nákypové formy vložíme polovinu meruněk a višní, přelijeme je těstem. Na to poklademe zbylé meruňky a višně. Pečeme přikryté v předehřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Potom jej vyndáme, posypeme práškovým cukrem a ihned podáváme, dokud je nákyp ještě kyprý.