Nekynutý mazanec Tisk
( 2 - user rating )
Napsal uživatel Pája   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:30

Suroviny

150 g másla
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 velká vejce
kůra z necelé poloviny citrónu
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce rumu
70 g sekaných loupaných mandlí
500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 měkký tvaroh (ne vaničkový)
50 g rozinek
50 g kandovaného ovoce

Na dokončení:
2 lžíce mléka
1 lžíce moučkového cukru

Postup

Šlehačem krátce zpracujeme změklé máslo, přisypeme cukr a tři minuty plnou rychlostí šleháme do světlé nadýchané pěny. Přidáme vanilkový cukr a ještě minutu šleháme. Zašleháme první vejce a jakmile se spojí s pěnou, přidáme i druhé.
K máslové pěně připojíme tvaroh společně s rumem, citrónovou šťávou i kůrou a naposledy krátce šleháme aby se všechno spojilo v hladký krém. Zapneme troubu na 170°C. Mouku smícháme s kypřícím práškem.
Vařečkou vpracujeme mandle i mouku a těsto dohotovíme rukama na válu rukama. Poté za občasného podsypání moukou hněteme asi 5 minut, až bude jemné a hebké. Nakonec vpracujeme rozinky a kandované ovoce, aby se v těstě dobře rozptýlily.
Z těsta vytvarujeme hladkou kouli bez prasklina zploštíme ji na výšku asi 4 cm. Plech vyložíme pečícím papírem a mazanec na něj přeneseme. Uprostřed naznačíme kříž a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova cca 50 minut.