Holadské třešně Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Veronika   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:29

Suroviny

300 g listového těsta
1 třešňový kompot bez pecek
2 lžíce Maizeny
2 lžíce moučkového cukru
500 ml šlehačky
2 ztužovače šlehačky
3 lžíce práškového cukru
2 vanilkové cukry

poleva:
150 g moučkového cukru
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce kompotové šťávy nebo ovocného sirupu

Postup

Těsto vyválíme na pomoučené desce do obdélníkového tvaru asi 20×30 cm. Přendáme na plech opláchnutý studenou vodou a propícháme vidličkou. V předehřáté troubě upečeme dozlatova. Ještě horké těsto rozřežeme ostrým nožem na dva 10 cm široké pásy. Třešňový kompot přecedíme a 250 ml kompotové šťávy přivedeme k varu. V 50 ml kompotové šťávy rozmícháme 2 lžíce Maizeny a 2 lžíce práškového cukru, směs vlijeme do horké šťávy a za stálého míchání přivedeme k varu. Několik pěkných kompotových třešní odložíme na ozdobu, ostatní vmícháme do uvařené hmoty a necháme vychladnout. Vychladnutou třešňovou náplň natřeme na jeden pás těsta. Šlehačku vyšleháme se ztužovačem, práškovým a vanilkovým cukrem dotuha. Nahrubo natřeme na třešňovou náplň a necháme v chladnu ztuhnout. Moučkový cukr rozmícháme s citrónovou šťávou a 2 lžícemi kompotové šťávy dohladka. Polevou potřeme druhý plát těsta a nakrájíme ho na čtverce. Na ztuhlou šlehačku pokládáme čtverce těsta, řezy dokrájíme a ozdobíme šlehačkou a třešní.