Broskvový koláč s mandlovým pudinkem Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Veronika   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:23

Suroviny

50 g másla
6 vajec
130 g cukru
1 vanilkový cukr
šťáva z 1 citrónu
citrónová kůra
125 g polohrubé mouky
75 g Solamylu
½ prášku do pečiva

na pudink:
750 ml mléka
1 smetanový pudink
1 mandlový pudink
70 g cukru
30 ml mandlového likéru

dále:
broskvový kompot
1 lžíce cukru
1 sáček čirého dortového želé
šťáva z ½ citrónu

Postup

Žloutky oddělíme od bílků a šleháme je s cukrem (asi 2 lžíce cukru si necháme stranou do bílků) a vanilkovým cukrem, citrónovou šťávou a citrónovou kůrou. Přilijeme rozpuštěné a vychladlé máslo a dále šleháme do pěny. Mouku promícháme s práškem do pečiva a Solamylem a směs postupně vmícháme do žloutkové pěny. Z bílků a 2 lžic cukru vyšleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do těsta. Hlubší pekáč vyložíme pečícím papírem a těsto do něj vlijeme. Pečeme v předehřáté troubě při 175.C asi 20 Minut (v horkovzdušné troubě při 160.C). Z mléka odebereme asi 200 ml a rozmícháme v něm pudinkové prášky. Zbytek mléka s cukrem dáme vařit. Do vroucího mléka přilijeme rozpuštěný pudink a za stálého míchání povaříme asi minutu od varu. Pak pudink odstavíme, přimícháme do něj mandlový likér a mícháme do vychladnutí (pro urychlení můžeme nádobu s pudinkem postavit do větší nádoby se studenou vodou). Prochladlý pudink rozetřeme na koláč a poklademe plátky broskví. Vymačkáme šťávu z poloviny citrónu, dolijeme do 250 ml nálevem z broskvového kompotu a uvaříme želé podle návodu na obalu. Ještě teplé želé nalijeme na koláč a necháme ztuhnout.

Ukazka

Broskvový koláč s mandlovým pudinkem