Švestkový koláč s glazurou Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Zuzka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:30

Suroviny

150 g máslových sušenek
50 g másla
400 g pomazánkového másla bez příchuti
140 g cukru krystal
2 lžíce cukru na posypání švestek
1 vanilkový cukr
3 vejce
150 ml smetany
450 g vypeckovaných švestek

forma o průměru 20 cm
zapékací mísa

Postup

Máslo rozpustíme, vysypeme do něj nahrubo rozdrcené sušenky a důkladně promícháme. Hmotu dáme do formy a dobře upěchujeme obrácenou lžící. Pomazánkové máslo smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně vmícháme vejce a nakonec smetanu. Nalijeme na sušenkový základ a pečeme v předehřáté troubě při 160°C asi 50 minut tak, aby okraje koláče byly pevné a střed se ještě trochu chvěl (jako želé), při chladnutí tuhne. Rozpůlené švestky naskládáme řeznou plochou dolů do zapékací mísy, posypeme zbylým cukrem a přidáme do trouby péci společně s koláčem na posledních 10 minut. Švestky mají zkřehnout, ale zůstat pevné. Koláč i švestky necháme vychladnout. Korpus pak opatrně vyjmeme z formy a přemístíme na tác. Poklademe švestkami a pokapeme šťávou z nich.