Kynuté velké koláče Tisk
( 3 - user rating )
Napsal uživatel Zuzka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:29

Suroviny

na těsto:
1 kg polohrubé mouky
80 g cukru krupice
500 ml mléka
40 g droždí
2 žloutky
100 g másla
strouhaná kůra z 1 citrónu
1 lžička soli
papír na pečení nebo tuk na vymazání plechu

tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
2 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
strouhaná citrónová kůra
1 vejce

maková náplň:
200 g mletého máku
200 ml mléka
2 lžíce švestkových povidel
1/2 lžičky cukru krupice
1/2 lžičky mleté skořice

150 g povidel nebo marmelády
asi 2 lžíce cukru krupice

mandle, ořechy, rozinky

Postup

Připravíme kvásek ze 3 lžic vlažného mléka, droždí a lžičky cukru a necháme ho vzejít. Do mísy dáme prosátou mouku, uděláme v ní důlek a do něj vyklepneme žloutky. Do nich pomalu vmícháme kvásek. Přidáme cukr, rozpuštěné máslo, sůl, citrónovou kůru a mléko. Vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme nahřátou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny. Těsto můžeme připravit i v kuchyňském robotu a nechat vykynout nebo domácí pekárně na program Příprava těsta. Připravíme si náplně. Tvaroh ušleháme s cukrem krupicí, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou a vejcem dohladka. Do kastrolu dáme mléko, mák a povidla, přivedeme k varu a asi 5 minutza stálého míchání vaříme. Pak přidáme cukr a skořici a vaříme do zhoustnutí. Marmeládu nebo povidla krátce rozvaříme v trošce vody a podle chuti dosladíme.
Když těsto vykyne, rozdělíme ho na 6 stejných dílů a každý dozválíme na kulatou palacku o průměru cca 20 cm. Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný tukem. Na placky naneseme náplně podle fantazie, můžeme ještě dozdobit mandlemi, rozinkami nebo ořechy. Koláče dáme péci do vyhřáté trouby a pečeme při 180.C.