Kardinálův koláč Tisk
( 3 - user rating )
Napsal uživatel Janina   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:29

Suroviny

50 g polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
10 vajec
290 g cukr krystal
1 vanilkový cukr
moučkový cukr na posypání


náplň:
500 ml smetany na šlehání
1 ztužovač šlehačky
4-5 lžic švestkových povidel

Postup

2 vejce, 8 žloutků, 80 g krystalového a 1 vanilkový cukr vyšleháme do husté pěny. Potom do hmoty jemně zapracujeme mouku s kypřícím práškem. Z 8 bílků a ze zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh. Plech vyložíme papírem na pečení a na něj vedle sebe střídavě vytlačujeme pásy těsta a sněhu. Plech vložíme do předehřáté trouby, pečeme asi 18-20 minut při 185.C (horkovzdušná trouba 160.C, plynová trouba stupeň 3). Šlehačku ušleháme se ztužovačem. Upečený vychladlý plát vyklopíme a rozřežeme na dvě poloviny. Jednu potřeme švestkovými povidly a na ně naneseme šlehačku. Zakryjeme druhou polovinou plátu a pocukrujeme práškovým cukrem.