Bádenský švestkový dort Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Pája   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:28

Suroviny

na těsto:
6 vajec
100 g cukru
špetka soli
2 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
100 g hrubé mouky
špetka prášku do pečiva
40 g strouhanky
150 g strouhaných lískových oříšků

na náplň a na ozdobu:
1 kg švestek (mohou být i kompotované půlené nebo červené blumy)
5 lžic cukru
trochu mleté skořice
2 tlučené hřebíčky
500 ml šlehačky
2 lžíce vanilkového cukru
50 g mandlových lupínků

dortová forma o průměru 26 cm
tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

Dortový korpus a švestkovou náplň (klevelu) připravíme den předem, aby dobře prochladly.
Žloutky, cukr, sůl, rum a vanilkový cukr vymícháme do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme ho do žloutkové pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, strouhankou a ořechy a lehce po lžících vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ho ve vyhřáté troubě při 175.C (plynová trouba stupeň 2-3) asi 35 minut. 6 pěkných švestek nebo 4 blumy dáme stranou na ozdobení dortu, ostatní odpeckujeme, smícháme s cukrem, skořicí, hřebíčkem a rozvaříme.
Druhý den ušleháme šlehačku a hned do ní vmícháme vanilkový cukr. Dort rozřízneme na 3 pláty. První plát potřeme klevelou, přiklopíme druhým, na něj naneseme vrstvu šlehačky a přiklopíme třetím plátem. Na celý povrch dortu nanaseme vrstvu šlehačky a ozdobíme praženými mandlovými lupínky. Zdobícím sáčkem naneseme do kruhu 12 kopečků ze šlehačky a na každý položíme půlku švestky nebo blumy řeznou plochou nahorů.

Ukazka

Bádenský švestkový dort