Tomíkův čtvrťták Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Janina   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:21

Suroviny

6 vajec
180 g polohrubé mouky
240 g cukru moučka
citronová kůra
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
meruňková marmeláda
šlehačka
krém Vaječný koňak od Dr. Oetkera
2 broskve
1 banán
Na ozdobení: hroznové víno, broskev, želé bonbóny, marcipánové lístky a kvítky

Postup

Bílky oddělíme a ušleháme z nich tuhý sníh. Do něj postupně přimícháme žloutky, pak přisypáváme cukr, citronovou kůru a nakonec mouku. Tukem vytřeme a moukou vysypeme formu ve tvar u polokoule, její vrchní tvarovaný díl (menší polokoule) a spodní rovnou kruhovou formu. Do poloukoule nalijeme těsto po rysku, zbytek nalijeme do kruhové formy. Pečeme asi na 200.C spodní díl asi 15 minut, poloukouli asi 30 minut. Upečený piškot necháme vychladnout. Spodní díl vyklopíme na podložku a potřeme marmeládou. Těsto v polokouli vyklopíme a vrátíme zpět. Vymažeme marmeládou, pak vyložíme kolečky banánu. Naneseme vrstvu ušlehané šlehačky. Do zbytku šlehačky vmícháme opatrně na malé kousky nakrájenou broskev a směsí vyplníme zbývající prostor. Přiklopíme spodní částí dortu (marmeládou k druhé části dortu) a dort překlopíme na podložku. Podle návodu ušleháme krém a nazdobíme jím celý povrch dortu. Do krému zasazujeme ozdoby z želé, marcipánu, plátků broskve a bobulek hroznového vína. Hotový dort dáme aspoň na hodinu do chladničky.

Ukazka

Tomíkův čtvrťák