Ananasový dort Tisk
( 2 - user rating )
Napsal uživatel Katka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:31

Suroviny

5 vajec
150 g cukru
špetka soli
100 g hladké mouky
2 lžíce škrobové moučky
60 g strouhaného kokosu

NÁPLÒ:
1 ananasový kompot
2 lžíce bílého rumu
1 malá sklenice koktejlových višní
500 g smetany ke šlehání
2 balení ztužovače šlehačky
1 vanilkový cukr
1 lžíce moučkového cukru

NA OZDOBU:
5 lžic kokosu
bílé čokoládové hoblinky

Postup

Oddělíme bílky od žloutků a bílky se solí ušleháme v tuhý sníh. Žloutky, cukr, 3 lžíce vlažné vody ušleháme do světlého hustě napěněného krému, do kterého prosijeme mouku se škrobovou moučkou. Přisypeme strouhaný kokos a přidáme sníh z bílků. Vše opatrně promícháme vařečkou. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a naplníme těstem. Pečeme asi 30 minut. Korpus po upečení necháme vychladnout a vychladlý korpus dvakrát prořízneme. Slijeme ananasový kompot, šťávu si zachytíme. Všechny tři pláty pokapeme touto šťávou a rumem. Koktejlové višně pokrájíme. Smetanu ušleháme se ztužovaček, vanilkovým a moučkovým cukrem.

Asi polovinu šlehačky si dáme stranou, zbytek smícháme s višněmi a s kousky ananasu. Dva pláty korpusu potřeme šlehačkou s ovocem. Všechny pláty korpusu položíme na sebe. Celý dort potřeme zbylou šlehačkou. Okraj dortu posypeme strouhaným kokosem a povrch dortu ozdobíme ananasem, višněmi a čokoládovými hoblinkami.