Jahodový věnec Tisk
( 5 - user rating )
Napsal uživatel Zuzka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:31

Suroviny

200 g Hery
200 g cukru
200 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
4 vejce
3 rovné lžičky prášku do pečiva
100 g solamylu

NÁPLÒ:
500 ml mléka
50 g cukru
1 vanilkový pudink
100 g másla
1 lžíce moučkového cukru
300 g jahod
4 lžíce meruňkové marmelády
1 balení červené práškové želatiny
50 g sekaných pistácií

Postup

Heru, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Pak vmícháme vejce, jedno po druhém. Smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva a vmícháme. Troubu předehřejeme na 175 °C.

Těstem vyplníme vymaštěnou věncovou formu a pečeme asi 50 minut. Po upečení dort vyklopíme a asi 3 hodiny ho necháme chladnout. Poté dort dvakrát podélně prořízneme.

Pudinkový prášek, mléko a 30 g cukru za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout. Ušleháme máslo a cukr. Po lžících vmícháme pudink. Jahody nakrájíme na kostičky, až na pár kousků, které necháme na ozdobení dortu.

Dva pláty korpusu potřeme marmeládou a poskládáme na ně jahody. Připravíme dle návodu želatinu s 20 g cukru a potřeme jí jahody. Přiložíme vrchní korpus. Celý dort potřeme pudinkovým krémem, ozdobíme pistáciemi a rozpůlenými jahodami.