Čokoládový dort Tisk
( 16 - user rating )
Napsal uživatel Zuzka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:30

Suroviny

120 g moučkového cukru
6 vajec
110 g másla
50 g čokolády na vaření
110 g mletých mandlí
40 g strouhanky
1 vanilkový cukr

Krém:
60 g čokolády
50 g másla
200 g měkkého tvarohu
200 ml kysané smetany
100 ml sladké smetany
5 lžiček moučkového cukru

Poleva:
čokoládová poleva (viz Moučníky - Polevy a náplně)

Dále:
dortová forma
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy

Postup

Utřeme máslo cukrem a žloutky do husté pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a mandle. Z bílků a vanilkového cukru ušleháme pevná sníh a střídavě se strouhankou ho vmícháme do žloutkové hmoty. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, těsto do ní nalijeme a urovnáme. Pečeme v předehřáté troubě při 170.C asi 40 minut (upečený korpus se nelepí na špejli). Hotový korpus necháme vychladnout na mřížce a pak ho vyjmeme z formy.
Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo nad párou a necháme vychladnout. Tvaroh s kysanou smetanou a cukrem ušleháme a vmícháme do něj ušlehanou sladkou smetanu. Jednu třetinu krému oddělíme a do zbytku vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Dortový korpus rozpůlíme na dva kruhy. Krémy naplníme cukrářské sáčky a na jednu část korpusu nastříkáme střídavě dokola světlý a tmavý krém. Přiklopíme druhou polovinou korpusu a dort polijeme čokoládovou polevou. Pomocí vidličky nebo zbytkem čokoládové polevy dort ozdobíme.