Telecí filé v kapustě Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Janina   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:26

Suroviny

(pro 4 osoby)
600 g telecí kýty (tzv. spodní šál) nebo panenské pečeně
125 g jemně mletého masa
4 lžíce koňaku
4 lžíce oleje
1/2 lžičky zeleného pepře
1 lžička sladké papriky
1/4 l smetany
1 vejce
2 lžíce strouhanky
sůl, pepř
8 velkých kapustových listů
1/8 l vývaru

Postup

Špalíček telecího masa potřeme koňakem, 1 lžící oleje a rozmačkaným zeleným pepřem. Do mletého masa vmícháme sladkou papriku, 2 lžíce smetany, vejce a strouhanku. Směs osolíme a opepříme podle chuti. Kapustové listy vložíme na 3 minuty so vařící vody, vybereme je sítkem a rychle ochladíme studenou vodou. Osušíme je utěrkou a rozložíme tak, aby se navzájem překrývaly. Mleté maso na ně rovnoměrně rozprostřeme. Doprostřed dáme telecí maso a vše i s kapustovými listy pevně zarolujeme. Zbývající olej zahřejeme na pánvi. Roládu na něm rychle ze všech stran opečeme, podlijeme vývarem a přiklopenou pokličkou asi 15 minut pomalu dusíme na mírném ohni. Pak ji opatrně přendáme do tepla a do vypečené šťávy přidáme zbylou smetanu a připravíme hustší omáčku.
Podáváme s vařenými bramborami maštěnými máslem a sypanými petrželkou. Můžeme podávat se suchým bílým vínem.