Telecí frikadely se sýrem Tisk
( 1 - user rating )
Napsal uživatel Zuzka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:26

Suroviny

(pro 4 osoby)
400 g mletého telecího masa
2 žloutky
1/8 l smetany
2 lžíce sekané petrželky
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 lžička soli
½ lžičky pepře
300 g špenátu (listy)
3 lžíce másla
4 plátky sýra

Postup

Maso umeleme nejlépe až před přípravou, aby bylo jedné a šťavnaté. Smícháme ho se žloutkem, smetanou a kořením. Ze směsi utvoříme 4 velké, ploché frikadely (placky). Špenát důkladně opláchneme a dáme do 2 l vařící osolené vody, necháme přejít varem a v cedníku prolijeme studenou vodou, vodu opatrně vymačkáme. Dvě lžíce másla rozpustíme při vyšší teplotě a frikadely v něm za častějšího obracení opečeme, pak je vložíme do horké zapékací mísy a pokryjeme špenátem. Vypečenou šťávu rozředíme troškou vody a nalijeme ji na špenát. Frikadely pokryjeme plátky sýra, přiklopíme a necháme ho roztavit při nízké teplotě.
Podáváme s opečenými bramborami nebo opečeným chlebem.