Králík na víně Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Veronika   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:20

Suroviny

1 králík (cca 2 kg)
3 cibule
2 mrkve
1 celer
1 svazek petrželové natě
3 bobkové listy
10 zrnek černého pepře
4 ks hřebíčků
700 ml bílého vína
3 lžíce octa (nejlépe vinného)
1 stroužek česneku
8 lžic oleje
sůl
mletý černý pepř
1-2 lžíce hladké mouky
250 g rajčat, případně rajčatového protlaku
trocha cukru

Postup

Králíka rozdělíme na 8 částí. Jednu cibuli, mrkev a celer oloupeme, nakrájíme a spolu s králíkem dáme do mísy. Přidáme opláchnutou a nasekanou nať a koření. Víno promícháme s octem, prolisovaným česnekem a 4 lžícemi oleje a nalijeme na maso. Přikryté odložíme na noc do ledničky. Druhý den maso vyjmeme, osušíme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. V pekáči rozpálíme zbylý tuk, maso na něm po částech prudce osmažíme, vyjmeme a odložíme na teplé místo. Zbylé dvě cibule oloupeme a vcelku osmažíme na vypečeném tuku, maso dáme opět do pekáče. Marinádu scedíme a polovinu dáme do pekáče. Přidáme zeleninu, koření a nakrájená rajčata. Dochutíme solí a cukrem, přikryjeme, vložíme do trouby a při teplotě 180.C (plynová na stupeň 2) dusíme asi 2 hodiny. Podle potřeby ještě jednou dochutíme solí a pepřem.