Hovězí pečeně s kyselou omáčkou Tisk
( 1 - user rating )
Napsal uživatel Pája   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25

Suroviny

(pro 6 osob)
1,5 kg hovězí pečeně
2 cibule
4 hřebíčky
kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
300 ml suchého červeného vína
150 ml bílého vinného octa
1 bobkový list
1 lžička celého pepře
1 lžička jalovce
40 g másla
250 ml vývaru
70 g sušených meruněk
70 g sušených švestek
1-2 lžíce tmavé jíšky
cukr
sůl, pepř
alobal

Postup

Maso omyjeme, osušíme a svážeme nití a dáme do kastrolu. Cibule oloupeme a zapíchneme do nich hřebíčky. Kořenovou zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Zeleninu s cibulí dáme do hrnce, přidáme 1,5 l vody, víno, ocet a koření. Přivedeme k varu, necháme vychladnout a nalijeme na maso. Přikryjeme pokličkou a necháme v chladnu marinovat 3 dny za občasného obracení. Pak maso vyjmeme, osušíme a ze všech stran orestujeme na rozehřátém másle. Zalijeme vývarem a 2 hodiny dusíme. Pak maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme ho asi 10 minut odpočinout. Do výpeku scedíme asi 125 ml marinády, přidáme meruňky a švestky, osolíme, opepříme a osladíme. Zahustíme jíškou a vše asi 5 minut povaříme.
Pečeni nakrájíme na plátky, podáváme s omáčkou a bramborovými knedlíky s chlebem (viz Přílohy – Knedlíky)