Dušené hovězí maso na houbách Tisk
( 6 - user rating )
Napsal uživatel Veronika   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:23

Suroviny

500-750 g hovězího masa (špička nebo plec)
sůl, pepř
olej
1-2 cibule
200 g hub (mohou být i sušené)
1 lžička hladké mouka
podle chuti lze přidat slaninu
vývar (masox) na podlití

Postup

Maso rychle omyjeme pod tekoucí vlažnou vodou. Osolíme a opepříme, případně protáhneme proužky slaniny. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrolu rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme na výpeku zesklovatět. Pak přidáme špalek masa a ze všech stran ho prudce opečeme (bílkovina na povrchu se srazí a nebude propouštět šťávu). Maso podlijeme vývarem (nebo vodou) a přidáme houby. Pod pokličkou necháme na mírném ohni dusit, dokud maso nezměkne. Podle potřeby podléváme. Během dušení do masa nepícháme, aby nevytékala šťáva. Měkké maso vyjmeme a dáme do tepla. Šťávu necháme vydusit, zaprášíme moukou a když se opraží, zalijeme vývarem. (Nebo mouku dohladka rozmícháme ve studené vodě a přiléváme do vydušeniny za stálého míchání, podle potřeby přidáme vývar). Necháme povařit. Mírně prochladlé maso krájíme na plátky přes svalová vlákna a necháme prohřát v omáčce.

Ukazka

Dušené hovězí maso na houbách