Zastřená vejce s kysanou smetanou Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Katka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:26

Suroviny

4 vejce
250 ml zakysané smetany
šťáva z ½ citrónu
ocet
sůl, pepř
zeleninová nať (pažitka, petrželka, řeřicha, roketa, …)
toastový chléb

Postup

V hrnci přivedeme k varu vodu s octem v poměru 8:1, osolíme ji a rozklepneme do ní o okraj hrnce postupně všechna vejce; lehce rozevřeme skořápku a vejce necháme sklouznout do vody a obracečkou se opatrně přesvědčíme, jestli se nepřichytila ke dnu. Vaříme je 3-4 minuty. Vejce můžeme také rozklepnout do větší naběračky ponořené do vody. Uvařená vejce vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a rozdělíme na talířky. Smetanu rozmícháme s nasekanou natí, osolíme, opepříme, přidáme citrónovou šťávu. Vejce přelijeme omáčkou a podáváme s toasty.