Lívance z litého kynutého těsta Tisk
( 3 - user rating )
Napsal uživatel Katka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:24

Suroviny

½ l mléka (může být i kyselé)
250-300 g hladké mouky
1 celé vejce (nebo 2 žloutky)
30 g cukru krupice
15 g droždí
špetka soli
tuk na vymazání lívanečníku

Postup

Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme lžíci mouky a vlažného mléka a necháme kynout. Pak do kvásku zašleháme vejce a střídavě přidáváme mouku a mléko, aby se nevytvořily žmolky (mouku s vlažným mlékem a vejci můžeme také ušlehat ručním šlehačem a přidat kvásek). Těsto necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak těsto lijeme menší naběračkou (při smažení ještě dokynou) do vymaštěných a vyhřátých důlků na lívanečníku a po obou stranách smažíme dorůžova.
Podáváme s různými druhy zavařeniny, nebo potřené máslem a obalené ve skořicovém cukru, se žahourem (namačkané borůvky s cukrem) či jahodami, malinami a ochucené lívance můžeme ozdobit ušlehanou šlehačkou.

Ukazka

Lívance z litého kynutého těsta