Koláč s kysaným zelím a uzeninou Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Pája   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:24

Suroviny

400 g hladké mouky
15 ml sladké smetany
200 g másla
1 žloutek
1 lžíce mléka
řeřicha
300 g klobásy
2 lžíce mleté červené papriky
sůl

Náplň:
2 cibule
olej
500 g kyselého zelí
200 g tvrdého sýra
2 vejce
špetka kayenského koření
kmín

Postup

Na vál prosijeme mouku, smícháme se solí, přidáme smetanu, nastrouhané máslo a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do alobalu a dáme na hodinu do chladničky. Na pomoučněném válu pak rozválíme 2/3 těsta a dáme ho na plech. Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a osmažíme na rozehřátém oleji. Přidáme vyždímané zelí a dusíme asi 10 minut. Sýr nastrouháme, smícháme s vejci rozšlehanými s kayenským kořením a kmínem, přidáme s vychladlému zelí a promícháme. Touto náplní potřeme plát těsta, obložíme ho nakrájenou klobásou a posypeme mletou paprikou. Rozválíme zbytek těsta, ozdobným válečkem vytvoříme mřížku a položíme ji na náplň. Kraje zmáčkneme. Povrch potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a solí. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200.C asi 30 minut. Nakonec koláč posypeme nasekanou řeřichou.