Peciválky s mákem Tisk
( 10 - user rating )
Napsal uživatel Zuzka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:23

Suroviny

300 g brambor
400 g polohrubé mouky
1 žloutek
35 g cukru krupice
22 g droždí
1-2 lžíce mléka
sůl
hladká mouka na vál
olej na potření peciválků
80 g umletého máku
70 g moučkového vukru
70 g másla
pečící papír

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme trochu vychladnout. Oloupeme je a úplně vychladlé nastrouháme na jemném struhadle nebo umeleme. Dáme je na pomoučněný vál, přidáme žloutek, sůl, prosátou mouku, cukr, rozdrobené droždí, mléko a vše zpracujeme v tužší těsto. Dáme ho na teplé místo přikryté utěrkou asi na 40 minut kynout. Pak na pomoučněném vále těsto nakrájíme asi na 20 stejných dílků a vytvarujeme z nich bochánky (o průměru asi 4 cm). Klademe je stisknutou stranou těsta na plech na pečící papír a necháme dalších 20 minut kynout. Pak je potřeme olejem a pečeme v troubě předehřáté na 180.C dorůžova. Během pečení je ještě jednou pomastíme. Upečené peciválky před podáváním spaříme vařící vodou a ihned dáváme na talíř. Vidličkou je roztrhneme, posypeme mákem smíchaným s cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.

Poznámka: Můžeme použít i zakoupenou hotovou makovou nádivku.